Unesco Internationale Jazzdag!

In het kader van de Unesco Internationale Jazzdag op 30 april zullen 3 MET-X groepen in en rond het cultuurhuis Flagey spelen! Om 12h speelt Ganwa fanfare Remork & Karkaba een parade op het Flageyplein, om 14h geeft het jongerenorkest ZWAP een workshop + concert in Flagey zelf en omstreeks 16h speelt het Mâäk Quintet een optreden aan de ingang van het Flageygebouw! Redenen genoeg dus om langs te komen! Bovendien zijn alle activiteiten gratis! Hier meer info
 Volgende parade 'Hart boven Hard' op 7 mei!

Op 7 mei vindt in Brussel de volgende parade van Hart boven Hart - Toute Autre Chose plaats. Voor het tweede jaar op rij trekken meer dan 20.000 mensen aan de bel en komen ze op straat voor een andere samenleving en een menselijk beleid. Zorg dat je er bij bent! Hier meer info!Marockin’ Brass ft. DJ GanGah!

Op vrijdag 23/03 spelen Marockin’ Brass & DJ GanGah een première als afsluiter van het Klarafestival! Het concert start om 22h in Bozar (Terarken) en is bovendien volledig gratis, dus iedereen is welkom om mee te feesten op deze Brusselse electro gnawa beats!
 

Luc Mishalle laureaat van de Princess Margriet Award

Luc Mishalle, artistiek directeur van MET-X, is één van de vier laureaten voor de Princess Margriet Award for Culture. Deze prijs wordt toegekend door de European Cultural Foundation (ECF) aan kunstenaars en denkers die ons uitdagen om anders te kijken naar onze samenleving. Het is de overtuiging van ECF dat artistieke en culturele betrokkenheid onlosmakelijk verbonden zijn met politieke en sociale verandering. Ander laureaten zijn schrijfster en journaliste Aslı Erdoğan (Turkije), schrijver en wetenschapper Navid Kermani (Duitsland) en beeldend kunstenaar Marina Naprushkina (Duitsland). De prijsuitreiking vindt plaats in cultuurpaleis Paradiso in Amsterdam, op 9 mei 2017 (Europadag)!

 Stem op Remork & Karkaba voor de Mixity Awards !

Stem hier op "MET-X - Remork & Karkaba" voor de publieksprijs categorie 'Best Practice'.

REMORK & KARKABA is een unieke fanfare die de dialoog aangaat met verschillende projecten van MET-X en dat op de meest uiteenlopende evenementen. Deze enthousiaste muzikanten weten als de beste hoe ze in een mum van tijd de hartslag van menig stedelijke straathoek sneller kunnen doen slaan. Ze slepen jong en oud, van her en der, moeiteloos mee door ze te trakteren op stevige fanfareriffs die genereus worden uitgestrooid op de trance van de Marokkaanse gnaoua percussie en dans. Bekijk zeker ook de korte reportage en hou je vast voor deze originele fanfare met een stevige hoek af!

Zeker stemmen, want elke stem telt.
Stemmen kan tot 31 Maart!

Trailer Ago Benin Brass - residentie in Cotonou!

In januari 2017 werkten Jean gnonlonfoun (percussie & drums), Luc Mishalle (saxofoon), Pascale Rousseau (tuba) en Eric Yovogan (trompet) samen met 5 Beninse muzikanten aan een nieuw repertoire in Cotonou (Benin). Check hier de trailer en stay tuned voor de tour in juni/juli 2017!VelotroniX @ Ancienne Belgique!

Afgelopen weekend speelde beatmachine VelotroniX het voorprogramma van Lucky Chops in Ancienne Belgique. Op het resultaat waren pounding grooves & great vibes... Hier een kort sfeerfilmpje van een zeer gesmaakte set!MegafoniX jam: join in !

Dit voorjaar houdt MegafoniX elke tweede donderdag van de maand (9/2, 9/3, 13/04, 11/05, 8/06) een open jam in de Pianocktail! De jam start telkens met een kort concert van een aantal Brusselse muzikanten en is nadien open voor iedereen! Ook de artistieke thema's variëren. De eerste jam wordt er alvast eentje met Marokkaanse musici! 
 

Check de video van MegafoniX try-out!

Heb je de try-out van MegafoniX gemist op MiXiT van 3 december? Geen probleem, bekijk hier een paar sfeerbeelden! Vanaf februari organiseert MegafoniX elke tweede donderdag van de maand jams in Pianocktail (hoogstraat 304, 1000 Brussel). Om 20.30h wordt de jam geopend met een kort concert door een gastartiest en nadien trekken we alle registers open! Reda Senhaji (DJ GanGah) bijt op 9/2 de spits af! Alle muzikanten of gewoon muziekliefhebbers zijn welkom!
 Ago Benin Brass - residentie in Cotonou!

Jean gnonlonfoun (percussie & drums), Luc Mishalle (saxofoon), Pascale Rousseau (tuba) en Eric Yovogan (trompet) zijn goed en wel aangekomen in Benin, Cotonou voor hun artistieke residentie met 2 percussionisten en 3 blazers ter plaatse. Nieuwsgierig naar de sonische avonturen van AGO! Benin Brass? De hele residentie wordt op beeld vastgelegd door reportagemaker Stefano Lapasini. Stay tuned voor de trailer en de tour in juni/juli 2017!

 Beste wensen!

Het hele MET-X team wenst je van harte een muzikaal en uitdagend 2017!Souffle Rit Souffle Danse...

... of de kans om te dansen, spelen, mensen te ontmoeten en een voorstelling in de publieke ruimte te creëren samen met 80 amateurs, muzikanten en dansers! Een project ontsproten uit de ontmoeting tussen Salia Sanou, choreograaf en uit Burkina Faso afkomstig, en de trompettist van het Mâäk-collectief Laurent Blondiau, tijdens het maken van de voorstelling Kawral - de ontmoeting, die in maart 2017 op de 19de Dansbiënnale van Val-de-Marne te zien zal zijn. Alle werksessies zullen plaatsvinden in Parijs. Voor meer info en planning, check de pagina van la Briqueterie.

 

 

Ander Brass in de pers!

Ander Brass is een nieuwe fanfare die begin september is gestart in Anderlecht. Repetities vinden plaats in Brussels Art Institute (B_A_I), de 3 eerste maandagen van de maand, tussen 20u en 22u. Spelers van percussie- en blaasinstrumenten zijn nog steeds welkom ! De focus van het repertoire ligt op Beninse traditionele nummers met Brusselse arrangementen. Hier alvast een artikel in het Anderlechtse maandblad ‘Contact’ (pagina 11). Neem voor meer info contact op met Luc Mishalle of bel naar 02 218 70 52. 
 MiXiT 'On Tour' op 3 december in Pianofabriek

MET-X organiseert de volgende MiXiT 'on tour' op 3 december in samenwerking met Pianofabriek. Iedereen is er welkom voor een avontuurlijke concertavond met een stevige line up! Op het programma: La CliniK du Docteur Poembak (19u), VelotroniX + Zaveldal & Karkaba, (20u) de projectie van de documentaire ‘Les Ventistes du Faso’ (20u45), Try-Out MEGAFONIX & Guests (21u) en om af te sluiten een set van DJ GanGah (21u45)!
Gratis inkom vanaf 18u30! Be there! Volg MiXiT op Facebook .
 Tinus Schneiders overleden

Gisteren, woensdag 16 november, is Tinus Schneiders overleden. Tinus was niet alleen mede-oprichter (in 1982), bestuurslid en lid van de algemene vergadering van MET-X. Hij was een cruciaal figuur in Antwerpse theatermiddens en binnen de culturele wereld tout court. Hij informeerde, hij gaf raad, hij loste op alle niveaus grote en kleine problemen op, hij hielp en steunde waar hij maar kon. Hij was héél genereus voor heel veel mensen. Ook voor ons, alle medewerkers en leden van MET-X. Hij wordt gemist. Voor lang. Bedankt Tinus, voor je raad, voor je hulp, voor je stralend positief leven. 
 Ghalia Benali & Mâäk: MwSOUL

MwSOUL of simpelweg ‘connectie’ is het nieuwste project van Ghalia Benali & Mâäk en speelt binnenkort 3 concerten: op 17/11 (Centre Wallonie Bruxelles, Paris), 19/11 (Théâtre Marni, Brussel) en 15/12 (De Werf, Brugge). Check them out! Een eerste album komt uit in het voorjaar 2017 op het label De werf RecordsMarockin’ Brass in Letland!

Op 5 november speelde Marockin’ Brass een concert in Cesis Concert Hall, in Letland. Niet alleen het optreden, maar ook de concertzaal was buitengewoon! Bekijk hier de beelden. 
 

Check de 'Ventistes de Faso' live!

Eind oktober nemen Les Ventises Du Faso deel aan het 'Festival de théâtre des Récréatrales à Gounghin (Ouagadougou). Ze zorgen er voor de feestelijke opening van het festival op 29 oktober en spelen een grote parade samen met acteurs, dansers en buurtbewoners. Het festival duurt een hele week en telt meer dan 30 concerten. Op het einde van de week zorgen ze voor een stevige afsluiter samen met de zanger Bonsa! Bovendien worden ze de hele week gevolgd door cameraman Stefano Lapasini die een reportage zal maken over les Ventistes du Faso. Stay tuned! 
 MET-X @ WOMEX

Zoals elk jaar is MET-X aanwezig op het internationale showcasefestival WOMEX. Kom langs op stand 1.08, 1.09, 1.13 & 1.14 (Kunstenpunt) of neem contact op met Nooshin Khatami en Luc Mishalle voor meer info over Marockin’ Brass, MwSOUL, MikMâäk en andere producties! Kawral - de ontmoeting!

Op 30 september vindt in Théâtre 140 de première plaats van Mâäk Kawral, een samenwerking tussen Mâäk Electro, artistiek geleid door Laurent Blondiau en 5 Burkinese dansers onder leiding van choreograaf Salia Sanou. Check zeker de teaser en mis het niet! Klik hier voor tickets en info.
 Zin in muziek?

Doe mee! Want in september hervatten de repetities voor de MET-X groepen! Jong en oud kan zich naar hartelust uitleven in diverse producties opgebouwd rond blazers, percussie en stem of zelfs een volledig orkest! Hier alvast een overzicht van de groepen die open zijn voor iedereen, dus ook voor muzikanten zonder een muzikale opleiding: Remork (Fanfare), Karkaba (gnawapercussie), Zwap (jongerenorkest), Fanfakids (Kinderpercussie) Shanti! Shanti (kinderkoor), Stemagnifique (zanggroep voor volwassenen), Ander Brass (Neo Fanfare met Beninse Roots) en natuurlijk MegafoniX, hét wijkorkest uit de Marollen. Deelname is altijd gratis en open voor iedereen! We vragen alleen veel goesting en een brede interesse in verschillende muziekstijlen. Alle repetities vinden plaats bij MET-X, behalve Fanfakids (in Centrum West) en Ander-Brass (in het Brussels Art Institute). Diverse MET-X muziekmakers begeleiden de groepen en schrijven het repertoire.  Er zijn geen repetities tijdens de schoolvakanties. 
 Ander-Brass: nieuwe fanfare in Anderlecht!

Ander-Brass is een nieuwe Anderlechtse neo-fanfare, die open staat voor alle muzikanten, zowel geschoold als autodidact, die enkele jaren instrumentervaring hebben. De muziek van Ander-brass mikt in de eerste plaats op blaas- en percussie-instrumenten, maar andere instrumenten zijn zeker welkom! Het repertoire bestaat zowel uit herwerkte traditionele fanfarenummers uit Benin, maar ook uit nieuw materiaal gebaseerd op authentieke Beninse ritmes. De begeleidende muzikanten zijn Luc Mishalle (saxen), Jean Gnonlonfoun (percussie), Pascal Rousseau (tuba) en gastdocenten. Deelname is gratis! Meer info: luc@met-x.be
 20 augustus: Ago la Fiesta Béninoise

Op 20 augustus vindt opnieuw Ago la Fiesta Béninoise plaats, dé ontmoeting met Beninse cultuur die je echt niet wil missen! Iedereen is er welkom vanaf 18h voor een expo, Beninse keuken, een aantal verassingen maar zeker één groot feest! Place to be is Kuumba, (Waverse Steenweg 78,1050 Brussel (Matongé). Gratis inkom!
 Zin in muziek? Kom naar ZWAP!

Het jongerenorkest ZWAP wordt begeleid door Laurent Blondiau en Tuur Florizoone. We werken we rond verschillende muziekstijlen (jazz, geïmproviseerde en traditionele muziek) via mondelinge overdracht, met geschreven partituren maar ook via een gebarentaal (soundpainting). Je leert improviseren, componeren en staat vooral ook echt op scène om concerten te spelen! ZWAP repeteert bij MET-X op woensdag namiddag, tussen 14u en 15u30 (niet tijdens de schoolvakanties).  Alle jonge muzikanten die een basiservaring hebben met hun instrument zijn welkom!

Info en (gratis) inschrijvingen: 02 218 70 52 of olga@met-x.be 
 30 juni: open repetitie MegafoniX

Op 30 juni om 20.00h vindt een laatste en open repetitie plaats voor MegafoniX, een avontuurlijk project waarin de muzikale roots en creatieve energie van de Brusselse wijk Marollen / Jonction samenkomen. Hier alvast een voorproefje van hoe het er aan toe gaat! De repetites zijn open voor alle muzikanten en vinden plaats op donderdagavond. Tijdens de zomervakantie wordt er niet gerepeteerd, vanaf 22/9 gaat alles gewoon weer door. 
 Zinneke parade - 9de editie!

Op 21 mei vond de 9de Zinneke parade plaats in het hart van Brussel. Vital Schraenen, artistiek coördinator van MET-X, werkte er aan mee en geeft een paar interessante inzichten...
 

VelotroniX kickin’ it again!

Geef ze een paar vierkante meters en in een mum van tijd staat de boel op zijn kop! Publiek & muzikanten worden één in een uitbundig feestgedruis. Dat hebben ze afgelopen weekend tijdens de Wereldfeesten in Leuven nog maar eens bewezen...Marockin' Brass @ Les Gouts de Gand!

Op zaterdag 21/05 speelt de Gnawa Jazz band Marockin’ Brass op het festival Les Gouts de Gand! Ze spelen 3 sets om 14u, 16u en 17u op de scène van Feria Mundial. Tot dan!MET-X @ Jazzahead!

MET-X is aanwezig op het showcasefestival & de conferentie Jazzahead in Bremen! Nooshin Khatami en Laurent Blondiau maken er deel uit van stand 6DO2 (Muziekcentrum Vlaanderen) en geven je graag meer info over de MET-X en Mâäk producties. Beide organisaties zijn sinds 2016 gefusioneerd: nog meer muziek en boeiende projecten! 
 Volgende MiXiT On Tour' 28 mei!

That’s it, het programma voor de volgende MiXiT on tour staat vast en het belooft opnieuw een straffe en kwaliteitsvolle editie te worden! Op het programma:
18u30: MegafoniX ft. DJ GanGah, 19u Shanti Shanti & Zwap en om 20u Karkaba. Hoofdprogramma is Mw’Soul (Ghalia Benali ft. Mâäk Quintet), dat start om 20u45. Place to be: Daarkom, het Vlaams Marokkaans cultuurhuis, in hartje Brussel. Save the date! 
 Moving Music!

De nieuwe MET-X  lokalen zijn momenteel in afwerkingsfase dus binnenkort nemen wij onze intrek in een spiksplinternieuwe infrastructuur! Alvast leuk om te zien dat onze aanwezigheid in de buurt niet onopgemerkt voorbij gaat ;)
 Shanti! Shanti! & Zwap @ Klarafestival!

Op 13 maart om 11h spelen Shanti! Shanti! en Zwap samen een concert in het kader van Klarafestival. Ze zijn daarbij omkaderd door een stevig artistiek team: de muzikale directie gebeurt door Tuur Florizoone en Laurent Blondiau, Bodé Owa tekent voor de choreografie. De regie is in handen van Vital Schraenen en Lucy Grauman. Check ook de TV spot! Alle info vind je hier. Be there! 
 

Nieuwe MET-X-Ology!

De nieuwe MET-X ology compilatie volume 4 is klaar! Ze stelt een selectie van MET-X en Mâäk producties voor met groepen zoals VelotroniX, MW’Soul, Marockin’ Brass, Remork & Karkaba, Mik Maak, Fanfakids,… Voor meer info of om een exemplaar te ontvangen, neem contact op met sara@met-x.be !
 MegafoniX - eerste artistieke ontmoeting!

MEGAFONIX - Eerste artistieke ontmoeting!  De muzikale roots en creatieve energie van onze wijk komen samen in een nieuw avontuurlijk project!
Wanneer: donderdag 28/01/16, 20h
Waar? MET-X, De Lenglentierstraat 20, 1000 BXL (ingang via Institut Dominique Pire)
Wie? Iedereen, professioneel muzikant of amateur 
BE THERE!

Beste wensen!

Het hele MET-X team wenst je een prettig eindejaar vol muzikale uitdagingen! 
 15 jaar Fanfakids

Op 5 december vond in de VK te Molenbeek de MiXiT concertavond plaats. Die stond ditmaal in het teken van 15 jaar Fanfakids en bracht heel wat mensen op de been. Bart Nagels, 15 jaar lang coördinator van Fanfakids, werd welverdiend in de bloemen gezet en de optredens van de allerkleinste Fanfakids tot de ex-fanfakids met verschillende gasten waren een groot succes! Bekijk hier de reportage van TV Brussel! Mâäk Electro en de Burkinese dansers sloten de avond in schoonheid af. Bedankt aan alle aanwezigen en graag tot de volgende MiXiT!
 
 Jo Zanders & Zaveldal @ work voor MegafoniX!

Vandaag heeft percussionist en MET-X muziekmaker Jo Zanders voor het eerst gewerkt met een groep studenten van de Zaveldal school. Ze speelden op artisanale drums en speelden aanstekelijke ritmes die nadien geïntegreerd worden in het MegafoniX project. Dit maakt deel uit van het Jonction Wijkcontract en is open voor alle muziekliefhebbers die deel willen uitmaken van een 100% Brusselse productie. Een eerste open repetitie en infosessie vindt plaats om 28/01/2016 bij MET-X. Nadien wordt er om de twee weken op donderdag gerepeteerd. Hier vind je de kalender. Join in!
 MET-X in de woorden van Bodé Owa...

"MET-X is an organisation of artists which creates building blocks for music groups, social events and didactic processes. In a world becoming increasingly ultra-modern, a great effort is needed to inject a potion of humanity into the bloodstream of our rigid, almost automated society. MET-X is like a stunningly charming, grand house overlooking a communal park. A functional house with expansive rooms to contain the various departments- Shanti-Shanti, Velotronix, Fanfa kids, Marockin' brass, Remork, Mââk's Spirit..etc -which flow effortlessly into one another.The fusion of Mââk's Spirit  and MET-X by the barons of brass, Luc Mishalle, saxophonist and Laurent Blondiau, trompeter, in association with Vital Schranen, highlights the ambitious mission of the house. The three landlords possess a very disciplined, high level of schooling which reflects a varied pallet; Jazz, theatre, traditional music forms, Classical,  World music...etc With this pallet, the house raises its windows and dissipates a fresh air of new excitedness into the surrounding landscape, to freshen the airwaves polluted with dogmas, barriers, cynicism and indifference. The interaction of the organisation (Met-X) with the community is like a blood transfusion with the crowd: the transfusion is enthusiastically welcomed, and naturally, the origin of the blood is irrelevant. MET-X...Hands clapping... Feet stomping, tapping rhythms. Sweet melodies floating within, Singing songs of Jazz, songs of the universe... Songs of you... Songs of me... Mââk's Spirit: An excellent weaver of intricate tapestries, with a detailed- mik maak- pallet of vivacious, bold, inspiring harmonies. Stemanifique, Shanti-Shanti: singing faces with vocals like bright corals. Velotronix, Remork and Fanfakids: Ecstatic, energetic and playful hands and feet in the land of Adolf Sax. Marockin' brass: Engaged ambitions leading hungry, anxious spirits at the crossroads and intersections of fun. MET-X... X, the sign of the unknown. MET-X... Blowing a vibrant tone. MET-X... The unknown, meeting and embracing another X, in a friendly zone."

Bodé Owa, dancer & musician
   Volgende MiXiT op 5 december in Vaartkapoen!

De volgende MiXiT concertavond vindt plaats op 5/12 en de Fanfakids staan er centraal. Ze bestaan immers 15 jaar en stellen hun allereerste EP voor! Tijdens de MiXiT concertavond  zullen er concerten zijn van Fanfakids samen met speciale gasten, projecties en een expo. Mâäk Electro Project sluit de avond af! Alle concerten zijn gratis, be there!
 Gankpo in de studio!

De percussionisten van Gankpo hebben een dag in de studio doorgebracht om er een aantal nummers op te nemen. De sessie vond plaats bij Roel Poriau, het resultaat komt binnenkort uit op de MET-X-ology compilatie IV! 
 MET-X & Mâäk naar WOMEX!

De volgende editie van WOMEX (World Music Exposition) vindt plaats in Budapest – Hongarije. MET-X en Mâäk zullen er aanwezig zijn om hun producties voor te stellen. Aarzel niet contact op te nemen met Nooshin Khatami, Laurent Blondiau of Luc Mishalle voor een meeting! Alle info via nooshin@met-x.be
 MET-X documentaire op TV Brussel!

Wie de uitzending van de MET-X documentaire van 20/9 op TV Brussel heeft gemist, kan hem hier alvast opnieuw bekijken!Laurent Blondiau wint Sabam Jazz Award!

Le 'Sabam Jazz Award' is een prijs die uitgaat naar de beste jazzmuzikanten. Dit jaar vond de uitreiking plaats tijdens de Belgian Jazz Meeting in Brugge. Laurent Blondiau (trompetist & artistiek directeur van Mâäk en co-artistiek directeur van MET-X) sleepte de award voor 'gevestigde waarde' in de wacht. Dit zowel voor de kwaliteit van zijn muziek en spel voor MikMâäk en de andere groepen waarvan hij deel uitmaakt, als voor zijn streven om alle soorten publiek te bereiken. 
 MegafoniX – Doe mee !

MEGAFONIX is een nieuw avontuurlijk project waarin de muzikale roots en creatieve energie van onze wijk samenkomen. Ben je muziekamateur of professioneel muzikant? Heb je zin om mee te doen?
Eerste afspraak op zondag 13/09 om 17u op het Ursulineplein voor een soundpainting sessie onder leiding van Laurent Blondiau, samen met de muzikanten van Remork & Karkaba, tijdens les Fêtes de Saltimbanques! Neem contact op met Olga Paterlini voor meer info. Fanfakids op Reaggae Geel!

De Fanfakids zijn nog steeds razend populair en ook deze zomer zijn ze druk bezig met optredens in binnen- en buitenland. Volgende bestemming: Reaggae Geel! Hier kan je de volledige concertagenda checken. 
 AGO la fiesta Béninoise!

AGO la fiesta Béninoise brengt het beste van Benin naar Brussel! Jean Gnonlonfoun en de zijnen organiseren op 8 augustus samen met MET-X een groot feest met dansworkshops en concerten van onder meer Gankpo, een try-out van fanfare Remork en een nieuw Benin project. De Beninse zangeres Zéynab sluit de avond af.

VelotroniX & Beta Mbonda

Grote ontgoocheling… De muzikanten van VelotroniX zijn net terug van hun verblijf in Kinshasa waar ze met een aantal artiesten van de groepen La Sanza en Beta Mbonda hebben samengewerkt in het kader van het festival Mbonda Elela. Ze zouden in Brussel meteen het werk verderzetten met een paar muzikanten van Beta Mbonda, maar helaas hebben die muzikanten geen geldig visum ontvangen. Er waren 2 concerten voorzien in samenwerking met Music Fund, die worden dus helaas uitgesteld naar de herfst…
 Chaabana concertavond bij Daarkom

Op 10 juni organiseert Arts & Folklore Gnawa samen met MET-X en Daarkom een Chaabana concertavond. Op het programma:  Remork & Karkaba + guests (19:00) /  Abderrahim Amrani, Moqaddem confrérie Hamadcha de Fez (20:00) / Maalem Rida Stitou Gnawa (21:30) Orchestre Chaabana Hamadcha & gnawa, Luc Mishalle & MET-X muzikanten (23:00).
Inkom: 15€ (10€ reductie) Adres: Wolvengrachtstraat 18, 1000 Brussel. Info: +32 2 218 70 52 of sara@met-x.be
 Marockin' Brass ft Byron Wallen @ Jazzmarathon

Dit voorjaar startte MET-X samen met Zinnema met een nieuwe concertreeks: From M to Z. Centraal gegeven hierbij is Marockin' Brass in dialoog met een aantal gastmuzikanten. Na Dakâa Afrah speelt Marockin’ Brass samen met Byron Wallen, Rod Youngs & Jackson Method op 24/05 de pannen van het dak in het kader van de Brussels Jazz Marathon! (opgelet, concert enkel aangekondigd in online programma & app!) De laatste passage van Wallen mondde trouwens uit in een stevig album 'Tout Droit' dat nog steeds via MET-X te verkrijgen is. Concerten starten om 15h, ook voor de jongsten is een interessant programma samengesteld door de Jazzkatten. Ingang is volledig gratis! Hier meer info. Met steun van de dienst Nederlandstalige cultuur van de gemeente Anderlecht.
 Shanti! Shanti! zingt voor Koningin Mathilde!

De jonge zangers en zangeressen onder leiding van Lucy Grauman werden uitgenodigd door het paleis om te zingen tijdens de uitreiking van de Koningin Mathildeprijs op 07/05/15 ! Een ware eer voor de kinderen en een super concert!


 VelotroniX opnieuw naar Kinshasa en Esperanzah!

Van 25 mei tot 2 juni reist VelotroniX opnieuw naar Kinshasa om er deel te nemen aan het internationale percussiefestival Mbonda Elela! Ze werken er onder meer samen met de groep La Sanza en een heleboel andere artiesten. VelotroniX werkt momenteel trouwens ook aan een samenwerking met 3BS! Daarmee staan ze dit jaar op Esperanzah (31/07 & 2/08)! Hier een teaser 
 From M to Z

Dit voorjaar gaat MET-X samen met Zinnema van start met een nieuwe concertreeks: From M to Z. Centraal gegeven hierbij is de gnawa jazz formatie Marockin' Brass die in dialoog gaat met een aantal gastmuzikanten. Op 03/05 bijt de Marokkaanse vrouwengroep Dakâa Afrah de spits af en op 24/05 krijgen we opnieuw de Britse trompettist Byron Wallen over de vloer. Zijn laatste passage mondde trouwens uit in een stevig album 'Tout Droit' dat nog steeds via MET-X te verkrijgen is. Concerten starten om 15h, ook voor de jongsten is een interessant programma samengesteld. Ingang is volledig gratis! Hier meer info. Met steun van de dienst Nederlandstalige cultuur van de gemeente Anderlecht.
 Hart Boven Hard - Toute Autre Chose

Op 29 maart vindt in Brussel de parade van Hart boven Hart - Toute Autre Chose plaats. Burgers en organisaties trekken op die manier aan de bel voor een andere samenleving en een menselijk beleid. MET-X sluit zich mee aan en bereidt ook het lied 'Tajabone' van Ismael Lo voor. Hiervoor worden een aantal open repetities voorzien op 28/02, 07/03, 14/03, 21/03 bij Globe Aroma en op 28/03 bij MET-X. Iedereen die dat wenst kan meedoen! Voor meer info, neem contact op met Vital Schraenen.'This is not a love song'

Liefde en afscheid, dat was de context voor twee nieuwe creatieopdrachten aan Véronique Delmelle en Osama Abdulrassol voor Shanti! Shanti! Brussel samen met Inyangé en Shanti! Shanti! Mons. Delmelle liet zich vooral inspireren door water, als element van verbinding, maar ook van onderscheid.Osama Abdulrasol greep terug naar de klassieke Arabische liefdeslyriek en laat de kinderen van Shanti! Shanti! proeven van Arabische liefdesverzen. Samen met een 10-tal gastmuzikanten brengen de kinderen de voorstelling 'This is not a Love Song' op 21 maart tijdens het Klarafestival en op 22maart in het Koninklijk theater in het kader van Mons 2015. Een coproductie tussen het Festival van Vlaanderen, MET-X en Mons 2015.MiXiT On Tour!

MET-X en CC Jacques Franck stellen ‘MiXiT On Tour’ voor, een avontuurlijk concertprogramma van MET-X producties dat wegens structurele werken op onze site plaatsvindt in CC Jacques Franck. Op het programma: open werksessies met ZWAP en Stemagnifique, een concert van Fanfakids én een try-out van VelotroniX en bassaxtrio 3BS. Last but not least speelt Marockin’ Brass een première met de Marokkaanse vrouwengroep Dakâa Afrah. Dit alles vindt plaats op vrijdagavond 03/04 en zaterdag 04/04. Save the date!
‘MiXiT on Tour’ is een coproductie tussen MET-X en CC Jacques Franck.Nieuwe MET-X DVD !

Het nieuwe jaar brengt meteen ook een nieuwe MET-X publicatie met zich mee: een DVD met een greep uit onze actuele producties en een korte documentaire over MET-X! Hier kan je alvast de documentaire bekijken, de volledige DVD kan besteld worden via sara@met-x.be !
 Prettig eindejaar!

Het MET-X team is er even tussenuit, van 25/12 tot 05/01 zullen onze kantoren gesloten zijn. We wensen iedereen alvast een prettig eindejaar en een knallend nieuw begin! 
 MET-X steunt 'Hart boven hard'!

HART BOVEN HARD is een burgerinitiatief dat individuen en organisaties verenigt die zich zorgen maken over het geplande beleid van de Vlaamse en federale regering. Het initiatief verzet zich tegen een al te economische kijk op onze samenleving en verdedigt gelijkheid, solidariteit en zuurstof voor mensen. Op maandag 15/01 zullen MET-X medewerkers en een aantal muzikanten uit MET-X producties een muzikale interventie spelen tijdens de bijeenkomst van Hart boven Hard in 'La Tentation'. Meer info op http://www.hartbovenhard.be/Fanfakids op Brussel Helpt!

Op 13 december spelen de Fanfakids op Brussel helpt, de solidariteitsactie van FM Brussel. Wie er die dag niet kan bij zijn kan ze alvast eens checken op deze gloednieuwe documentaire! 
 

MET-X in Marokko!

MET-X werkt momenteel aan een tourperiode in Marokko voor Remork & Karkaba, tijdens het voorjaar 2015. Daarvoor reisden Luc Mishalle & Nooshin Khatami gisteren naar Marrakesh om er een aantal partners te ontmoeten. Ze blijven tot volgende weekend, waar ze in Rabat de eerste editie van Visa for Music - een professionele netwerkmeeting & showcase festival - zullen bijwonen!
 3BS trio op Samhain!

Dit weekend kan je het het bassax trio ‘3BS’ aan het werk zien in Samhain, het tweejaarlijkse community arts festival in Neerpelt. Ze zullen op vrijdag én zaterdag verschillende interventies spelen, als solist of in trio en interacties aangaan met andere klankinstallaties. Dat belooft! Meer info op www.samhain.be
 

Marockin' Brass: Nieuw album & Gone West

Marockin’ Brass is in volle voorbereiding voor het volgende XL project: ‘Gone West’. Deze culturele herdenking van de grote oorlog stelt nieuw repertoire voor geschreven door Luc Mishalle en wordt voor het eerst gespeeld op 17/10 in CC Jacques Franck (gratis) en op 18/10 in Nieuwpoort tijdens het Gone West Festival. Bij de muzikanten vinden we ook trompettist Byron Wallen, die eerder meespeelde tijdens een stevige Jazzlab serie. De Gone West concerten zijn dan ook meteen de ideale aanleiding om het nieuwe album ‘Tout Droit’ voor te stellen van Marockin’ Brass ft Byron Wallen. Niet te missen! 
 Remork & Karkaba naar het buitenland!

Remork & Karkaba – gnawafanfare met een hoek af- is niet alleen in België razend populair. In het weekend van 8 & 9 november reist dit stelletje ongeregeld naar Utrecht (NL) om daar deel te nemen aan de St Maarten Parade en samen te werken met een aantal lokale bands. Even ter herinnering, Remork blijft open voor nieuwe geïnteresseerden die graag willen meespelen! 
 Gratis concert van Marockin' Brass!

Op 2 oktober speelt Marockin’ Brass een gratis concert in Recyclart in het kader van de internationale dag van de solidariteit. Verwacht je ook hier aan een paar stevige solo's van Byron Wallen, die special guest is! Klik hier voor meer info.Zin in Muziek? Speel mee!

Na een heerlijk knallende zomer met een stevige reeks optredens start MET-X opnieuw met de repetities van de verschillende groepen. Deze zijn open voor iedereen en bovendien volledig gratis. Alle repetities vinden plaats bij MET-X, in het hartje van de Brusselse Marollen. Enkel de fanfakids repeteren bij Centrum West, in Molenbeek. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen repetities. Hieronder een overzicht. Neem voor meer informatie of inschrijvingen contact op met Olga Paterlini olga@met-x.be / 02 218 70 52

ZWAP: Jongerenorkest, wekelijks. Eerste repetitie: zaterdag 13/09 om 10.30h. 
ZICA-N : Urban grooves, jongeren. Op 6 en 7 september (tussen 14u en 17u) organiseren ze een open auditie voor nieuwe muzikanten. 
Shanti! Shanti: Zang, kinderen. Wekelijks, eerste repetitie: zaterdag 13/09 van 10u30 tot 12u. 
Fanfakids: Percussie, kinderen & jongeren. Wekelijks, eerste repetitie: maandag 22/09 van 16u45 tot 18u30. 
Karkaba: Gnawapercussie, zang & dans, jongeren. Wekelijks, eerste repetitie: woensdag 10/09 van 19u00 tot 21u.
Stemagnifique: Zang, volwassenen: Drie maal per maand, eerste repetitie: donderdag 25/09 van 18u30 tot 20.00.
Remork: Fanfare, jongeren & volwassenen. Om de twee weken, eerste repetitie: woensdag 10/09 van 19u30 tot 21u30MET-X in Metamorfose!

Het is zo ver… vandaag zijn de eerste infrastructurele werken begonnen ten huize MET-X op de Nieuwlandsite. Ons postadres blijft onveranderd (De lenglentierstraat 20, 1000 Brussel), ons telefoonnummers is nog steeds +32 2 218 70 52 en de bel rinkelt op de juiste plaats. Alleen binnenkomen doe je vanaf nu langs het ‘Institut Dominique Pire’ (de eerste deur aan de linkse kant van de MET-X ingang, De lenglentierstraat 6-14). Tot snel! 
 3BS & VelotroniX @ school!

Het unieke bassaxtrio 3BS maakt evenals de drumgroep VelotroniX deel uit van het schoolprogramma van Jeugd & Muziek Brussel. Het komende schooljaar zullen ze alles in het werk stellen om op een muzikale manier te beantwoorden aan de meest avontuurlijke vragen van Brusselse kinderen!
 Tweede editie van Vorst Majeur!

Voor de tweede zomer op rij kan je in de Abdij van Vorst terecht voor een flinke dosis muziek! De activiteiten vinden plaats tijdens de laatste twee weken van augustus (18, 20, 22/08  en 25, 27, 29/08). Je kan zingen met Lucy Grauman en Olivier Thomas, je eigen instrumenten bouwen met Rik Staelens of deel uitmaken van het orkest onder leiding van Luc Mishalle. Op 22 en 29 augustus zijn er ook gratis concerten! Niet te missen! 
 VelotroniX @ Samba al Pais!

VelotroniX is volop bezig met een mooi concertprogramma deze zomer! Momenteel maken de muzikanten zich klaar voor het Festival Samba al Pais. Tijdens deze 7de editie van dit Occitaans wereldpercussiefestival zullen de grooves ongetwijfeld de grond doen beven!
 Velotronix naar Kinshasa!

De groep VelotroniX treft de laatste voorbereidingen voor het vertrek naar Kinshasa! Ze zullen er het komende weekend spelen op het festival Mbona Elela en ook samenwerken aan een productie met lokale en internationale groepen!Debat “(voor) wie kiest kunst?”

Op zondag 18 mei vindt in de Antwerpse Bourlaschouwburg het debat van de ’Ik kies voor Kunst’-campagne plaats. Uitgangspunt van “(voor) wie kiest kunst?” is de vraag of het mogelijk is om vanuit een cultureel perspectief over onze samenleving na te denken. Politici van de verschillende democratische politieke partijen (Jan Jambon, Philip Heylen, Peter Mertens en vertegenwoordigers van sp.a, Groen en Open VLD) worden geconfronteerd met een viertal stellingen, geformuleerd door o.a. architect Peter Swinnen, econoom Wouter de Ploey en politiek filosoof Bleri Lleshi. Het geheel wordt gemodereerd door radiojournalist Werner Trio en in- en uitgeleid door Chantal Pattyn. Kleurrijke Feestmuziek - eerste educatieve cahier

MET-X brengt in coproductie met Golden River Music de eerste van een reeks educatieve cahiers uit. 'Kleurrijke Feestmuziek' is een naslagwerk geschreven door Luc Mishalle, gedocumenteerd met CD opnames. In deze editie wordt de Marokkaanse ritmiek samen met melodische instrumenten toegelicht. Bij de volgende editie, geschreven door Jo Zanders, ligt de nadruk op percussie en wereldritmes op maat van de stad. Meer info via sara@met-x.be.GANKPO!

GANKPO, de nieuwe MET-X productie geleid door Jean Gnonlonfoun is klaar voor de zomer! Hier zijn een aantal beelden:MET-X @ Babel Med!

Deze week is MET-X aanwezig op Babelmed, de internationale wereldmuziekbeurs in Marseille. Kom zeker langs op stand nummer 17 (WBM) voor meer info over onze producties!Week van de vrijwilliger!

Deze week is het de week van de vrijwilliger. Een ideaal moment om iedereen te bedanken die meewerkt aan MET-X producties en projecten! Bij deze dus een zéér dikke ‘merci’ vanwege het voltallige MET-X team en alle muziekmakers...

11 SONGS

In coproductie met het Zuiderpershuis en het Concertgebouw Brugge start MET-X met het project '11 SONGS'. Dit project -van en door Luc Mishalle Trevor Watts, Adama Dramé & Foliba + Marockin’ Brass- verbindt traditionele manding en gnaoua ritmiek met een hedendaagse muziekschriftuur en improvisatie voor blazersensemble.

Mishalle, Watts en Dramé maken muziek voor de drie groepen uitvoerders: Marockin’ Brass (een uitgekiende blazerssectie), Foliba (een percussie ensemble uit Burkina Fasso) en Brusselse gnaoua musici. Parallel met de repertoireopbouw in de traditionele muziek zijn de composities in veel gevallen raamwerken die door de uitvoerende musici zelf worden ingevuld.

De première vindt plaats op 12 februari tijdens het ‘Beat It’ festival in het concertgebouw Brugge. Daarna wordt gespeeld in het WCC Zuiderpershuis te Antwerpen en op andere locaties in België en buurlanden.

Voor meer info: 02 218 70 52 of sara@met-x.beGrowfunding weekend in de Beursschouwburg!

Vrijdag 14/02 en zaterdag 15/02 is de Beursschouwburg het centrum van een Growfunding project. Er zullen debatten plaatsvinden, een ‘slowfunding’ party en een ‘Pop-up’ park! MET-X maakt deel uit van de pool organisaties die op initiatief van de HUB via dit financieringsplatform fondsen werft voor inspirerende ‘urban’ projecten. ZICA-N is het pilootproject en je kan het nog steeds steunen!
Meer info via www.growfunding.be.Kick-off voor Marockin’ Brass & Byron Wallen!

Afgelopen weekend speelden de muzikanten de première van de Jazzlab reeks in KC Nona. En hoe!? De zaal was uitverkocht en naarmate het einde naderde begon het publiek harder te dansen! Dat belooft voor het vervolg :) Volgende datum: 6 december in Flagey. Een frisse wind blaast door Marockin’ Brass…

Het komende seizoen zal Marockin' Brass je ongetwijfeld blijven doen dansen op meeslepende (Noord-) Afrikaanse ritmes en uiterst aanstekelijke melodieën. Dat zal bovendien met veel enthousiasme gebeuren door een aantal nieuwe muzikanten te verwelkomen! Instrumenten zoals zoals fluit, conga’s en pandeiro zullen verrassende accenten en klankkleuren aanbrengen in dit unieke repertoire... Meer info over Marockin’ Brass en de concerten vind je op deze website. Afspraak op een van de volgende concerten!Marockin’ Brass start repetities met Byron Wallen en Rod Youngs

Na de tournee van Brassafrik samen met King Ayisoba en Wind Afrique krijgen we opnieuw muzikaal hoogbezoek van trompettist Byron Wallen (UK) en Drummer Rod Youngs (UK). Ze starten met de repetities ter voorbereiding van de het nieuwe project samen met Marockin’ Brass. De eerste reeks concerten is meteen een jazzlabseries in December. Wordt vervolgd…Marockin’ Brass & deFilharmonie

Wat hebben de ‘Gnawa meets Jazz’ musici van Marockin’ Brass en deFilharmonie met elkaar gemeen? Op 30 maart alvast heel wat! Dan spelen beide groepen in de Roma. Apart én samen, rond een nieuwe compositie van Luc Mishalle. Meer info via www.deroma.beFanfakids op toernee… zonder de Twerammpon Traditionals

De concerten die zijn gepland voor de Fanfakids samen met de Ganese percussie- en dansgroep Twerammpon Traditionals zullen helaas doorgaan zonder de Ganese kinderen. Op de valreep werden hun visa afgewezen waardoor het onmogelijk werd naar Brussel te reizen. Een grote teleurstelling voor de Fanfakids, de onthaalouders die hen opwachtten, medewerkers van Centrum West en MET-X, kortom iedereen die uitkeek naar hun komst. Vorige zomer bevond Marockin’ Brass zich in een gelijkaardige situatie toen de visa van 3 percussionisten uit Casablanca werden afgewezen. De tournee ging toen door met marokkaanse percussionisten uit Brussel.ZICA-N

De muzikanten van ZICA – N (een groep Fanfakids die al lang geen kid meer zijn!) hebben een super première gespeeld tijdens de afgelopen MiXiT. Heb je het gemist? Hier een sfeerbeeld:VelotroniX maakt zich klaar...

VelotroniX is een nieuwe MET-X productie die artistiek geleid wordt door Jo Zanders en speelklaar zal zijn in mei 2012. De groep maakt gebruik van verschillende (zelfgemaakte) klankobjecten en percussie instrumenten om een bijzondere en uiterst meeslepende sfeer te creëren. De repetities gaan binnen enkele weken van start en de muzikanten staan alvast te popelen om eraan te beginnen! Wordt vervolgd…

Zappa ft Shanti! Shanti!

Dat Zappa de coolste kinderbigband van de planeet is, wisten we al. En dat Shanti! Shanti! kan zingen zoals geen ander kinderkoor op deze aarbol, dat staat buiten kijf! Ondertussen weten we ook dat beide kindergroepen een stevig stukje kunnen samenspelen… Een paar beelden:Remork en Forges de Krakeb zijn klaar voor de zomer !

Remork (de nieuwste MET-X fanfare) en de Forges de Krakeb (groep jonge gnaoua muzikanten) zullen deze zomer het beste van zichzelf geven tijdens verschillende optredens gaande van parades en festivals tot het 'Fresco' project, een coproductie tussen Ictus, de Hallen van Schaarbeek en MET-X. Hierbij spelen muzikanten van 5 verschillende fanfares samen ‘Fresco’ van Luca Francesconi, gedirigeerd door Francois Deppe. Ze zullen ook een compositie van Michel Massot spelen en hun eigen repertoire brengen.

Een overzicht van alle concerten van Remork en Forges de Krakeb evenals de andere MET-X projecten vind je via http://www.metx.be/nl/agenda.OXFAM et MET-X stellen voor: de Oxfamfare!

Dit weekend mobiliseert MET-X haar muzikale troepen tijdens de Gentse feesten voor een stevig stelletje ongeregeld! De OXFAMFARE fanfare (met Marockin’ Brass, Remork & Karkaba en Gankpo) is geleid door Luc Mishalle met als goed doel solidariteit in het kader van Oxfams ‘One day for another world’. De Oxfamfare trekt vanaf het STAM via een muzikale boottocht door de stad om aan te leggen bij het Baudelopark en al (s)toeterend en blazend naar Sint-Jacobs te trekken voor een fantastisch concert als slotakkoord! Niet te missen!Blaas mee met ReMork!!

Na de première Koerparcours tijdens BRXL BRAVO en een concert met Bagadski tijdens ‘Ballet Inyange’ is het project ReMork goed en wel uit de startblokken geschoten. Geïnteresseerden zijn echter nog steeds welkom om onze MET-X blazerssectie te versterken!

Een overzicht van de repetitiedata voor 2010:

Januari 06/01, 20/01; Februari 03/02, 24/02; Maart 03/03, 17/03; April 21/04, 28/04; Mei 05/05, 08/05: Soumonce Molenbeek, 12/05, 19/05, 22/05: Zinneke Parade; juni 09/06, 23/06

Meer info via 02 218 70 52Volgende MiXiT op 25/05!

MiXiT, de evenementen reeks georganiseerd door MET-X en Mâäk, is de ideale plek om nieuwe muzikale projecten te ontdekken, zelf mee te spelen of gewoon langs te komen om wat sfeer op te snuiven en nieuwe mensen te ontmoeten. Volgende MiXiT valt samen met (en is opgenomen in het programma van) de Jazzmarathon en dus zeker de moeite waard om in te plannen in je muzikale route! Tussen 14h en 17h vindt een workshop hiphop dans & improvisatie plaats, onder leiding van Yiphun Chiem en Sarah Ludi. Nadien is er een barbecue, gevolgd door twee concerten van 3Bs (19.30u) en Mâäk Electro (20.30u).
Place to be: De Lenglentierstraat 20, 1000 Brussel.
Be there!Volgende MiXiT op zaterdag 30/11!

De volgende MiXiT komt eraan! Iedereen welkom op 30/11 voor een sfeervolle avond met sterke (en gratis) concerten en ook een bio hapje en tapje! Op het programma staan concerten van ZAPPA Luik en ZAPPA Brussel. Als afsluiter VELOTRONIX met Senegalese acrobaten!
BE there!

Damesbajes, het vervolg!

In samenwerking met De Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG) wordt een nieuwe reeks concerten in de gevangenissen én daarbuiten georganiseerd. Dit uitzonderlijke sociaal-artistieke project vertelt de verhalen van 7 gevangenen uit de vrouwengevangenis van Berkendael door middel van muziek, tekst en videoprojecties. Binnenkort meer nieuws!Tryout Damesbajes !

De muzikanten van 'Damesbajes' maken zich klaar voor de tour doorheen 4 Belgische gevangenissen, die van start gaat op 19 mei in de Brusselse gevangenis Berkendael. Hiervoor organiseert MET-X een tryout op 18/05 om 20.30u in ZInnema. Niet te missen! Meer info & tickets via www.zinnema.beVelotroniX @ Esperanzah!

Afgelopen weekend kwam de beatmachine VelotroniX langs op Esperanzah Festival in Floreffe ! Het was een fantastisch concert met een enthousiast publiek dat helemaal uit de bol ging op de organische trance! Een sfeerbeeld:Muzikanten gezocht voor REMORK!

Op de meest uiteenlopende evenementen - van buurtfeest tot groots stadsfestival – gaat deze groep blazers de dialoog aan met verschillende van onze (percussie)projecten. Bespeel je een blaasinstrument en beschik je over een goede basiskennis? Neem deel aan het huisorkest van MET-X!

Meer info via sara@met-x.be of 02 218 70 52VelotroniX beatmachine is op dreef...

En niets houdt hen nog tegen! Hier alvast een overzicht waar je ze aan het werk kan zien: 23/03 (Byrrh), 24/03 (Antitapas), 12/05 (Recyclart), 27/05 (Brussels Jazz Marathon /Bonnefooi), 31/10 Samhain. Bereid je voor op het onvermijdelijke, VelotroniX zorgt voor de rest…Mâäk, MET-X, MiXiT!

Dit weekend wordt het eindelijk terug lekker warm in de Brusselse Marollen… Het is dan ook de allereerste editie van MiXiT, de nieuwe evenementenreeks georganiseerd door Mâäk & MET-X! Op het menu staan vanaf 15u een heleboel parades, gratis concerten en muzikale activiteiten. Niet te missen!
Place to be: De Lenglentierstraat 20, 1000 Brussel.
Iedereen welkom!

Volgende MiXiT: zaterdag 28/09!

Deze zaterdag stellen MET-X en Mâäk hun huis opnieuw open voor een volgende MiXiT! Deze keer stellen een aantal EX-Fanfakids hun eigen project voor dat ze hebben ontwikkeld met de artistieke steun van de muzikanten van ZOFT (en de steun van JINT). Na deze première zullen de muzikanten van GANKPO iedereen doen bewegen op de Beninse Voodoo ritmes! De MiXiT start om 18h met een veggie buffet, de concerten beginnen om 19u. Be there!
Place to be: De Lenglentierstraat 20, 1000 Brussel.Nieuwe website voor Shanti! Shanti!

Shanti! Shanti! is een unieke zanggroep die de stemmen van kinderen afkomstig uit alle uithoeken van de wereld laat horen. De groep ging van start in September 2010 en de jonge zangers en zangeresjes zullen vanaf nu op diverse plekken hun eigen repertoire voorstellen. Vanaf juli hebben ze ook een eigen website: www.shantishanti.be! Daar vind je informatie over het project, de deelnemers, de begeleidende artiesten, een heleboel foto’s en nog veel meer. Volgend concert is gepland samen met Zappa –de coolste kinderbigband van het land- op 11 september. Beide groepen zullen dan een gemeenschappelijk repertoire voorstellen, dat ze zullen voorbereiden tijdens een 3 daagse stage in Brussel. Niet te missen! Meer info op www.klarafestival.be/

Shanti! Shanti! is een initiatief van Festival van Vlaanderen Brussel en MET-X Moving Music in partnership met BNP Paribas Fortis. Met dank aan Bronks, VGC en Vlaamse overheid.Velotronix gaat naar Kroatie!

Vanavond begint de roadtrip voor de 10 muzikanten van deze ‘human beatmachine’. Ze vertrekken dan naar Varazdin voor het festival Spancirfest en hebben 1 doel: feest! Een beetje overbodig dus om hen een goede reis toe te wensen ;)GANKPO: volgende masterclass met Jean Gnonlonfoun!

Om het muziekproject GANKPO voor te bereiden, zal Jean Gnonlonfoun op zaterdag 15/06 een tweede masterclass geven.
Hij werkt er aan een repertoire van Beninse ritmes gespeeld met traditionele bellen en andere percussie-instrumenten. Het is een open sessie! Iedereen die zich wilt verdiepen in deze polyritmieken is dus meer dan welkom.

Na deze sessie vindt een stage plaats van 15 tot 18 juli om verder te werken aan het repertoire en de uiteindelijk groepsleden te bepalen. Geïnteresseerd? Contact: sara@met-x.beVolgende MiXiT op 25/01!

Mis de volgende MiXiT niet! Deze vindt plaats op zaterdag 25/01 op het gekende MET-X adres (De Lenglentierstraat 20, 1000 Brussel). Op het programma staan concerten van 3BS (try-out for Kids) en VelotroniX @ School, Gnawas de Bruxelles met Remork en ook een optreden van Tomassenko & Mâäk met guests!
Gratis inkom!Damesbajes – interviews in de vrouwengevangenis

De voorbereidingen voor het project 'Damesbajes' zijn goed en wel begonnen! De komende weken zullen de muzikanten gesprekken voeren met 7 gevangenen van de Brusselse vrouwengevangenis Berkendael. De antwoorden zullen de leidraad vormen van het project en de composities. Het nieuwe repertoire zal worden voorgesteld tijdens concerten in gevangenissen en concertzalen. Meer informatie via sara@met-x.be.Trailer Damesbajes


Voor het project “Damesbajes” stelden muzikanten een reeks vragen tijdens gesprekken met 7 vrouwen uit de gevangenis van Berkendael. De antwoorden hierop vormden een rode draad voor het project en werden vertaald op een unieke muzikale en audiovisuele manier. Tot in Rataplan (22/11) of De Vieze Gasten (14/12)!

Hier is alvast een trailer van de eerste try-out in Zinnema:Fanfakids en ZOFT starten een nieuw project!

8 tieners van de Fanfakids zijn vorige week begonnen met hun nieuw project in samenwerking met Zoft, MET-X, Centrum West-D'Broej, met de steun van Jint (Youth In Action). Ze hebben zelf hun instrumenten gemaakt en beginnen binnenkort te repeteren! In het najaar staan ze dan helemaal klaar om op te treden...Dat belooft!Volgend concert van Damesbajes in Rataplan!

Na een tournee in verschillende Belgische gevangenissen, wordt dit uitzonderlijke project opnieuw voorgesteld in Rataplan (Antwerpen) op 22 november. De muzikanten stelden een reeks vragen tijdens gesprekken met 7 vrouwen uit de gevangenis van Berkendael. De antwoorden hierop vormden een rode draad voor het project en werden vertaald op een unieke muzikale en audiovisuele manier. Toeschouwers ontvangen bij aanvang een vertaling van de teksten. Een andere datum is 14 december, in Vieze Gasten te Gent.Fanfakids & FabotastiX

Fanfakids, het alom bekende jong Brussels drumgeweld krijgt tijdens de maand juli versterking van FabotastiX, hun Leuvense kompanen. Versterking is hierbij ook letterlijk te nemen. Ze spelen niet enkel op hun vertrouwde artisanale drums én samen, maar ook op ‘trashy’ instrumenten die ze (onder leiding van ZOFT) zelf hebben gemaakt van fietsspaken, schroot en afgedankte gitaren. Plug & Play! Dit semi-akoestisch stel ongeregeld mept zich de ziel uit het lijf en zet zo haar energie om in uiterst aanstekelijke ritmes!Fanfakids treden op voor Klara4Kids!

Klara en het Paleis organiseren op 20 en 21 maart een groot muziekfeest voor kinderen en hun families en nodigen daarvoor de Fanfakids uit! Onder leiding van Pieter Embrechts creëren de Fanfakids samen met Sam Vloemans en het aanwezige publiek speciaal voor Klara4kids een origineel mee te zingen en te bewegen werk. Dit is niet meer uit het oor en het geheugen te bannen zijn van al wie er bij was!De Fanfakids op reis naar Italië!

Tijdens de eerste week van de Paasvakantie zijn de Fanfakids op reis vertrokken naar Italie om mee te werken aan een aantal artistieke en sociale projecten. Het was een intensieve week met erg leerrijke aktiviteiten. Zo werken ze samen met een lokale muziekschool, traden ze op als eregasten op het Carnaval van de Cirenaica in Bologna en verbleven ze een aantal dagen in gastgezinnen. Uiteraard was er ook tijd voor verdiende rust en ontspanning...Fanfakids op inleefreis in Ghana!

Ze zijn jong, wonen in Brussel en zijn gewapend met een stevige portie energie en een stel handgemaakte drums. De Fanfakids is allicht de meest dynamische groep jonge artiesten die onze hoofdstad rijk is. Begin deze maand vertrokken ze opnieuw naar Ghana om er nauw samen te werken met verschillende Ghanese drum- en dansgroepen. De Fanfakids tieners blijven een volledige maand ter plaatse om workshops percussie, circus, dans, etc. te geven aan kinderen van het dorp Eguafo. Zij brengen bovendien ook heel wat tijd door met lokale leeftijdsgenoten, zodat het voor hen een echte inleefreis is. De Fanfakids jongeren werken twee weken lang samen met de Twerrammpon Traditionals om zich op die manier te verdiepen in een nieuw percussie- en dans repertoire. De activiteiten van de Fanfakids kan je volgen via hun blog: www.eguafo.circalio.beVORST MAJEUR & PLAIZIERS DU PARK

‘Plaiziers du Park’ dat is een zomer vol muzikale activiteiten in de fantastische Abdij van Vorst ! Een heus wijkorkest VORST MAJEUR is hiervoor opgericht met een heleboel muzikale ateliers: melodische instrumenten, percussie uit Benin, Marokkaanse Gnawa dans en percussie, instrumentenbouw en ook zang. De repetities vinden elke vrijdagnamiddag plaats vanaf 15u gevolgd door een concert om 18u. Dit weekend: Remork & Karkaba! Meer info en het programma vind je op de facebook pagina. Noteer alvast 06/09 in je agenda, want dan geeft VORST MAJEUR een fantastisch slotconcert!