Ghalia Benali & Mâäk: MwSOUL

BIO

De Tunesische artieste Ghalia Benali heeft eigenlijk geen introductie nodig. Met diverse projecten in de Europese en Arabische muziekscene, veroverde ze over heel de wereld al een stevige reeks podia. Haar stem, haar dans en indrukwekkende podiumprésence laten niemand onberoerd. Haar laatste project heet MwSOUL, of simpelweg “connectie”. Naar aanleiding van de Arabische Lente en al wat erna gebeurde, voelde Benali de drang om te creëren en te communiceren.
 
“Ik zong wat de mensen schreven. Ik woon in België, zij in Egypte, Tunesië, Palestina, Syrië en we communiceren voortdurend. “Al-Wassel”, de “connectie”, is het concept.  In de klassieke Arabisch literatuur zeggen we: “Mawssouline”, “Al-Wassel”, “Wassel”, alles wat met connecties te maken heeft, verbonden zijn met iemand. Daar zeggen ze tegen elkaar: blijf verbonden, blijf “Mawssouline…”  - Ghalia Benali, zangeres, actrice, kunstenares.                                                                                                                                                                                                                                                                                            
MwSOUL is ongetwijfeld Benali’s meest Soufi en spiritueel georiënteerde project tot nu toe. Zij schrijft het repertoire en de arrangementen worden gemaakt door het jazzcollectief Mâäk. Sommige teksten komen van jonge Arabische poëten, andere schreef ze zelf. De ademhaling en het ritme zijn de twee sturende elementen in het hele project, zowel voor de stem als voor de blazers. De ritmesectie bestaat uit oud, drums en percussie. MwSOUL is geworteld in de ziel, ademt leven in en energie uit. Alles draait om de stille, maar altijd aanwezige connectie tussen twee creërende wezens, tussen verleden en toekomst, tussen leven en dood. Het eerste album van MwSOUL komt uit in de lente van 2017 op het label ‘De Werf Records’