Mâäk Kawral

BIO
Kawral - de ontmoeting // Mâäk and Salia Sanou (Burkina Faso – België)

Kawral initieert de ontmoeting tussen twee artistieke werelden die op het eerste zicht erg ver van elkaar verwijderd zijn: de wereld van de dansers (in een choreografie van Salia Sanou) mengt zich met de muzikanten (onder leiding van Laurent Blondiau) en hun instrumenten.

Tijdens de show neemt elk universum een ​​stap in de richting van de ander. De lichamen en de instrumenten benaderen elkaar, raken mekaar aan, nemen afstand en confronteren elkaar. Elk ritme, geluid, gebaar en beweging geeft zichzelf de vrijheid om te verdwalen in de wereld van de ander, om zichzelf opnieuw te ontdekken en weer op te bouwen. Kawral toont  dat het de dagelijkse gewoonten van onze lichaamstaal zijn, die onze manier van kijken en luisteren naar de anderen vormgeven, die bepalen hoe we ons uitdrukken.

En toch wil Kawral zich niet verbergen achter een conceptueel idee, anders dan de schoonheid van het spel, het instinctieve en het natuurlijke. De energie die ontstaat als gevolg van de toenadering tussen de muzikanten van Mâäk Electro Project en de dansers van Burkina Faso, wordt vormgegeven in een choreografie, zorgvuldig geregisseerd door Salia Sanou. De ontmoeting wordt dan ineens heel vrij en spontaan, net als een organische chaos met veel improvisatie, in voortdurend evolutie.

Want Kawral is vooral een gevoel. Dankzij de choreografie, het lichtspel, het decor, de energie van de dansers en het improvisatietalent van de muzikanten, kan de kijker zelf het verhaal dat hij voelt, mee bedenken. Tijdens het concert kan iedereen zijn of haar eigen wereld inbeelden, een wereld waarin Noord en Zuid elkaar ontmoeten, waar verschillende levensstijlen zich met elkaar vermengen en elkaar ontdekken. En zoals altijd blijft er buiten het ritme en het virtuoze, tijd voor spel, eerlijkheid en humor.