Mâäk Quintet

BIO

Mâäk (vroeger Mâäk’s Spirit) – één van de oudste, meest actieve Belgische avantgardistische jazzformaties – stelt zijn project Mâäk Quintet voor: originele songs beïnvloed door verschillende artistieke ontmoetingen tijdens reizen in vooral West-Afrika. Mâäk stelt klankkwaliteit én de intimiteit met het publiek voorop. Daarom kiest de band ervoor akoestisch te spelen.

Ontsproten in het midden van de jaren ‘90 als een klassiek jazzkwartet rond trompettist Laurent Blondiau, is de formatie uitgegroeid tot een internationaal collectief, samengesteld uit muzikanten die het avontuur niet schuwen. Mâäk realiseerde talloze projecten, steeds vertrekkende van de basis van het collectief, zijnde het kwintet: MikMâäk (big band), Ghalia Benali & Mâäk: MwSOUL, Kawral (project met Europese muzikanten en dansers uit Ouagadougou), Mâäk Electro, Mâäk 7tet, Kojo (ontmoeting tussen muzikanten, dansers en voodoo-zangers uit Benin), …

Het kwintet brengt originele composities, geïnspireerd en voortvloeiend uit zijn vele artistieke ontmoetingen. Deze samenwerking met muzikanten van volledig andere culturen geeft een extra dimensie aan de muziek van het kwintet: naast de gangbare improvisatie van jazz, voelen we eveneens de traditie waaruit ze ontstaan is.

Wie Mâäk kent, weet dat de groep nooit in routine vervalt en steeds vernieuwt. Alles draait om vitaliteit, dynamiek en de muzikale vrijheid binnen een duidelijk afgebakend kader. De muziek van Mâäk is verfijnd, fascinerend, magnetisch, zwoel. De muzikanten zoeken voortdurend nieuwe sonore, ritmische, harmonische mogelijkheden op, en tonen op die manier dat jazz synoniem kan staan voor vrijheid, vooruitgang, ontdekking en avontuur!

'Nine', het laatste album van het kwintet, verscheen in oktober 2014. Het volgende album is voorzien voor 2017.