Marockin' Brass ft Byron Wallen

BIO

Marockin’ Brass stelt een stomend Gnawa Jazz project voor samen met de Britse trompettist Byron Wallen en de drummer Rod Youngs. Hun nieuwe album is uit sinds het najaar 2014.

De connectie tussen gelaagde soundscapes, vraag- en antwoordstructuren en de veelheid aan akoestische timbres werkt verbluffend efficiënt. Het gebeurt gewoon, organisch en op de climax van de dialoog tussen een sublieme sectie jazzvirtuozen en Marokkaanse gnawa meesters. De improvisatietaal is striemend en de ritmesectie is meedogenloos. Deze band stuwt de groove vanuit zijn diepste punt en besmet je met een oprechte energie, genereus en zonder enige beperking…

Waarom Wallen? Tijdens een eerste ontmoeting tussen Luc Mishalle en Byron Wallen (Klinkende Munt, Brussel 2005) werd snel duidelijk dat beide muzikanten een bijzondere interesse hebben voor gnawa muziek en meer bepaald de integratie ervan binnen een jazzcontext. Daaropvolgende ontmoetingen brachten bijkomende affiniteiten aan het licht wat hun schrijfstijl betreft: verglijdende ritmische patronen, schijnbaar simpele melodieën, complexe en horizontaal vervlochten structuren in plaats van verticale harmonieën, fragmentering van geschreven materiaal etc.

WORKSHOPS & MASTERCLASSES: Tijdens de tourperiode geven Byron Wallen, Luc Mishalle en Rida Stitou een aantal educatieve sessies en masterclasses aan groepen muzikanten van verschillende niveaus. Hierbij gaat veel aandacht uit naar mondelinge overdracht van melodieën, interpretatie van muzikale structuren en improvisatie.